Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentSimplePopUp has a deprecated constructor in /home/hbqbuyuk/public_html/plugins/content/simplepopup/simplepopup.php on line 26

 ZAFERTEPE ETABI - 29 AĞUSTOS 

Süngü muharebesi günümüzde pek kalmamış bir savaş çeşididir. Süngü süngüye, göğüs göğüse yapılan bu muharebe, önceki yüzyılların kılıçlarla yapılanına karşılık gelir. Süngü vücuda girdiğinde önce tok bir kemiğe çarpma sesi ve hemen ardından da sert bir kemik kırılması sesi gelir. Süngüyü yiyen sağ kalsa bile savaş dışı kalır. 

 

Meydan Muharebesi, savaşın kılıç-kılıça veya süngü-süngüye ve büyük çaplı birliklerin katılmasıyla gerçekleşmesine verilen addır. Savaş tarihinin en büyük ve en son meydan muharebelerinden biridir BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ. Sonraki yıllarda meydan muharebesi olarak adlandırılanlar olsa da, gerçek anlamda meydan muharebesi özelliklerinin tamamına sahip olan son meydan muharebesidir. 

 

Emperyalizme ve sömürüye karşı yapılan ve kazanılan ilk meydan muharebesidir aynı zamanda. 

 

Uzun yıllar Dumlupınar adıyla anlatılan bu savaşın resmi adı "Başkomutanlık Meydan Muharebesi"dir. Meclis kararıyla bu isim verilmiştir. Dumlupınar kasabasıyla ilgisi yoktur. Aksine kasabaya yaklaşık 15 km mesafede bugünkü adı Zafertepeçalköy olan köyde gerçekleşmiştir. 

 

Muharebe alanı yaklaşık 15-20 kilometre karelik bir alandır. Yani 4 km'ye 4 km'lik bir alandır. Bu küçük ovada 60 binden fazla insan toplanmış ve boğaz boğaza girmiştir.

 

Bir gün önce Çalışlar Muharebelerinde İzzettin Çalışlar'ın 1.Kolordusu tarafından yarılan düşman toparlanmasına fırsat verilmeden bu bölgeye sürülmüş, kuşatılmış ve sıkıştırılmıştır. 30 Ağustos sabahı hava aydınlandığında iki ordunun içiçe girmiş olduğu görülmüş, ateş muharebesi kesilerek süngü süngüye bir kıyamet yaşanmaya başlamıştır. 

Akşam olduğunda ova düşman ölüleriyle dolmuş, vadilerden kan dereleri akmıştır. Sadece Murat Dağlarına çıkan bir vadiden düşman generali Trikopis ve bir kısım birlikleri kaçabilmişler, diğerleri ölmüş veya teslim olmuşlardır.

 

 

30 Ağustos günü Kurtuluş Savaşının bitişini temsilen Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.

 

Elbette Zafer Bayramı, o zaferin kazanıldığı yerde kutlanır...

Gelin birlikte kutlayalım, o coşkuyu doyasıya yaşayalım...